Hakuna matata

Olen pari päivää tehnyt apinanmetsästyslounaskävelyjä, tänään erittäin suurella menestyksellä.

Frendit tauolla.

Frendit tauolla.

Rowallanin leirialue on aurinkoisella säällä vähintäänkin idyllinen, vihreä, puistomainen, metsäinen. Siellä on turvallista liikkua, tuttuja tai puolituttuja ja tuntemattomiakin voi moikata hymyssä suin. Ja tietysti ne apinat.

Mietintähellehattu päähän ja varjoon istumaan.

Mietintähellehattu päähän ja varjoon istumaan.

Tämän ja viime viikon aikana olen tehnyt havainnon: rummutusta. Se kuuluu täysin selkeästi, alkaen joskus aamukymmeneltä ja päättyen ehkä iltapäiväkahdelta. Rummutus on vähintäänkin viileää, tanssittavia rytmejä. Ilman mitään hajua mistä se tuli, kunnes työkaveri kertoi sen olevan Slum Drummers -niminen ryhmä, joka harjoittelee viereisessä slummissa.

Miten helppoa on unohtaa koko slummin olemassaolo, vaikka sen läpi istuu autossa aamuin illoin. Ihmiset elävät todella pienissä yhden huoneen peltihökkeleissä ilman sellaisia asioita kuin keittiö, vessa tai pölynimuri, tietokoneesta ja pyykinpesukoneesta puhumattakaan. Jos haluaa korostaa hyviä puolia, voi kertoa miten paljon ihmisiä mahtuu elämään pienellä alueella lähes sulassa sovussa, tai miettiä miten paljon innovaatioita tavallinen elämä vaatii jos joutuu tulemaan todella vähällä toimeen.

Toisaalta huonoja puolia riittää. Lapsia leikkimässä jätteiden seassa, vaarallisuutta, likaisuutta, siitä johtuvia tauteja, takkuturkkisia kulkukoiria. Toisin sanoen köyhyyttä ja jossain määrin lohduttomuutta, riippuen siitä ketä katsoo silmiin. Ja tämän kaiken voi unohtaa vaikka on töissä aivan slummin vieressä.

Peltikattoja loputtomiin.

Peltikattoja lähes loputtomiin.

Se tuntuu kestämättömältä. Miten pian koko slummi unohtuu, kuun reilun kuukauden päästä palaan takaisin Suomeen? Voin rehellisesti sanoa maailmankuvan muuttuvan, kun näkee todellista kurjuutta. On Suomessakin köyhyyttä, mutta ei äärimmäistä köyhyyttä. Ei tässä mittakaavassa.

Miten sen pystyisi selittämään muille? Jos tämä johtuu edes vähän meistä, meidän elämäntavastamme, kulutustottumuksistamme, tai jos ei mistään muusta niin edes meidän välinpitämättömyydestämme, kuinka sanoa se ymmärrettävästi? ”Kantsis varmaan tehdä jotain.”

Ongelma on todellisuus – se on on Nairobin suurimmassa slummissa jotain aivan muuta kuin Kontulan ostarilla. Ja sitä todellisuutta ei voi ymmärtää ellei siihen todella paneudu, laita itseään likoon. Ja kovin moni ei halua sitä tehdä. Ja välillä tuntuu suurimman ongelman olevan se, etteivät ne jotka asioista päättävät lopulta ymmärrä tätä todellisuutta. Miksi paneutua siihen kun on omiakin murheita, töissä kiire, kalenterissa ei vapaata pitkään aikaan, astianpesukone pitää outoa ääntä, toivottavasti ei ole menossa rikki… on paljon helpompaa sanoa ei. Sulkea silmänsä siltä samalta katseelta, joka tuntuu kysyvän miksi sinulla on valkoinen iho ja auto ja rahaa ja puku mutta minulla vain nälkä.

Kehitystä kai kaikki tänne haluavat. Toimivaa demokratiaa. Oikeudenmukaisia rakenteita. Ihmisoikeuksia. Korruptiovapaata valtiota. Valpasta ammattiyhdistysliikettä. Maataloustuotteiden vientiä Eurooppaan ilman korkeita tuontitulleja. Ulkomaisia suoria investointeja. Huomattavasti parempaa infastruktuuria. Turvallisuutta. Jonkinlaista takuuta siitä että muutkin kuin ylä- ja keskiluokka nousevat.

Mutta miten se on mahdollista, kun saavutetussa mukavuustasossa unohtaa slummin, vaikka se on aivan vieressä? Ainoa toivo on näissä samoissa ihmisissä. Niissä samoissa silmissä jotka katsovat takaisin, ei lohdottumasti tai syyttävästi, vaan ystävällisesti. Ne puhuvat swahiliksi ”Hakuna matata”, hymyilevät ja auttavat kun olet eksynyt etkä etsimääsi paikkaa. Nämä ihmiset tarvitsevat mahdollisuuden, jossa ei ole kysymys antamisesta ja ottamisesta.

Ei apua vaan yhteistyötä.

Food for Life -opetusta lapsille Nigerissä.

Food for Life -opetusta lapsille Nigerissä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s