Food for Life – mistä on kyse?

Kun olin lähdössä Keniaan, kämppikseni halusi tietää mihin oikeastaan olin ryhtymässä. Kommentti tuli nopeasti: ”Food for Life on ehkä geneerisin nimi jonka voi kehitysyhteistyöprojektille antaa.” Totta. Ennen kuin lähdin ei minullekaan ollut aivan kristallinkirkasta mihin olin ryhtymässä. Nyt kaikki on enemmän tai vähemän loksahtanut kohdilleen, joten on syytä avata koko projektia ja sen tarkoitusta.

Food for Life on siis projekti, jota toteutetaan kahdessa länsi-Afrikan valtiossa, Beninissa ja Nigerissä. Projektin idea on kannustaa nuoria partiolaisia pienimuotoiseen viljelyyn (puutarhaviljelyyn, kotiviljelyyn, kaupunkiviljelyyn tms.) jotta heidän ja heidän perheidensä ruokaturva paranisi. Viljelyä ja kaikkea siihen liittyvää harjoitellaan ensin partioryhmässä koulussa (useimmissa Afrikan maissa partio on koulupohjaista), ja tarkoituksena on että innostunut lapsi tai nuori veisi oppinsa omaan kotiinsa ja yhteisöönsä jotta myös vanhemmat, sukulaiset ja tutut innostuisivat viljelemään kasviksia sekä vihanneksia. Sato voidaan syödä perheessä ja ylijäämä myydä jolloin saadaan lisätuloja.

Osaatko luetella kaikki Nigerin naapurivaltiot ulkoa? Minä en osannut.

Osaatko luetella kaikki Nigerin naapurivaltiot ulkoa? Minä en osannut.

Viljelykoulutus on kolmiportainen, ja jokaisen tason saavuttaessaan partiolainen saa tunnustukseksi kangasmerkin. Aloittelijan merkin saadakseen pitää osata kasvattaa loppuun asti yksi viljelykasvi. Hopeinen merkki edellyttää useamman kasvin hallintaa alusta loppuun ja kultaisen merkin saadakseen partiolaisen pitää osata lisäksi tehdä suunnitelma ylijääneiden hedelmien ja kasvien myymiseksi. Taitoja harjoitellaan muun partiotoiminnan ohessa, yleensä koulujen tai partiokeskusten yhteydessä on pala maata omistettu Food for Life -puutarhalle. Projekti tukee Beninin ja Nigerin partiolaisia projektikoordinaattorin palkkaamisella, partiojohtajien FFL-koulutuksia järjestämällä sekä toimittamalla opaskirjoja, siemeniä sekä puutarhatyökaluja partioryhmille.

Nigerissä partiolaiset asentavat suojaverkkoa FFL-kasvimaalle. Verkko estää tuhoelaimiä syömästä kasveja ja suojaa auringolta. Vettä haihtuu vähemmän, jolloin sitä ei vesipulasta kärsivässä Nigerissä tarvitse niin paljon kasteluun. Kuva tammikuulta 2013, Inka Hopsu.

Nigerissä partiolaiset asentavat suojaverkkoa FFL-kasvimaalle. Verkko estää tuhoelaimiä syömästä kasveja ja suojaa auringolta. Vettä haihtuu vähemmän, jolloin sitä ei vesipulasta kärsivässä Nigerissä tarvitse niin paljon kasteluun. Kuva tammikuulta 2013, Inka Hopsu.

Miksi suomalaisten sudenpentujen rahoja pitää lähettää kauas Afrikkaan?

Partioliike on maailmanlaajuinen. Näin tykätään korostaa ainakin erilaisissa projektihakemuksissa. Kun toiminnan määrää katsoo, niin partio on itse asiassa aidosti maailmanlaajuinen liike, itse asiassa suurin kansainvälinen nuorten parissa toimiva liike (näin kirjoitamme edelleen samoihin projektihakemuksiin). Olisi tietysti mukavaa syntyä valmiiseen maailmaan, jossa jokaisen maan partijärjestöllä olisi samanlaiset resurssit ja mahdollisuudet, mutta näin ei valitettavasti ole. Siksi on tärkeää tukea heikompia järjestöjä ja maita osallistumalla näiden kehittämiseen yhteistyön avulla.

Food for Life -projekti Beninissä ja Nigerissä on tosiaan Suomen Partiolaisten tukema – ilman panostamme kummassakaan maassa tätä projektia ei olisi. SP:n projekti on moniulotteinen, se tukee nuoria partiolaisia projektin avulla kehittämällä Beninin ja Nigerin partiojärjestöjä. Rahaa ja tukea ei kuitenkaan lähetetä suoraan Suomesta kahteen kohdemaahan, vaan välissä on maailmanlaajuisen partioliikkeen Afrikan toimisto Nairobissa, Keniassa, josta itse myös tätä kirjoitan. Toimiston kapasiteettia vahvistamalla SP tukee koko Afrikan partiotoiminnan kehitystä.

Nigerissä tehdään myös Food for Life -partiohuiveja käsin. Itse olen myös saanut sellaisen. Päheetä.

Nigerissä tehdään myös Food for Life -partiohuiveja käsin. Itse olen myös saanut sellaisen. Päheetä.

Itse asiassa tänne kauas Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan ei myöskään lähetetä niitä sudenpentujen keräämiä rahoja. Niitä ei oteta edes partiolaisten jäsenmaksuista. Projekti rahoitetaan Ulkoministeriön kansalaisjärjestöille suunnatuista kehitysyhteistyvraroista. Rahoitus on aina kolmevuotinen, Beninissa ja Nigerissä toiminta alkoi vuonna 2011, eli käynnissä on viimeinen vuosi. Näillä näppäimillä olemme tekemässä uutta rahoitushakemusta, tarkoitus olisi jatkaa projektia vuodet 2014-2016 ja ottaa Etiopia mukaan uudeksi projektimaaksi.

Hei kenen idis?

Food for Life -projektin idea, tai konsepti, tai ajatus, tai kyhäelmä, on lähtöisin Afrikan partiolaisten toimistosta täältä Nairobista. Projektia kokeiltiin ensiksi Etelä-Afrikassa vuonna 2003, ja hyvien tulosten jälkeen sitä on tämän jälkeen levitetty useaan eri maahan, aikajärjestyksessä: Etelä-Afrikka, Burundi, Kenia, Uganda, Benin, Niger, Lesotho, Burkina Faso, Malawi, Etiopia ja Etelä-Sudan (okei näitä kaikkia et osaa laittaa kartalle). Food for Life on siis kymmenen vuotta vanha, ja Afrikan partiotoimisto on siitä syystä ylpeä: vaikka rahoitus olisi tullut Afrikan ulkopuolelta, niin kyseessä on afrikkalainen projekti, jossa afrikkalaiset auttavat itse itseään.

Skenaario on kuin monen kehyintoilijan märkä uni. Projekti ei vaadi mielettömän suuria panostuksia: ei vesipumppuja, traktoreita, panssarivaunuja tai hiukkaskiihdyttimiä; vain tilkku maata, vähän siemeniä ja opittuja taitoja. Tulokset ovat olleet hyviä. Vaikka projekti tuskin nostaa ketään suoranaisesti pois köyhyydestä, antaa se monelle sen pienen lisäravinnon tai -tulon jolla elää vaikean kauden yli.

Nigerin projektikoordinaattori Yaole Ousmane tarkistaa satoa. Yksi koordinaattorin päätehtävä on kiertää projektipaikkakunnilla katsomassa miten homma pelaa. Nigerissä tämä on haasteellista maan suuren koon takia.

Nigerin projektikoordinaattori Yaole Ousmane tarkistaa satoa. Yksi koordinaattorin päätehtävä on kiertää projektipaikkakunnilla katsomassa miten homma pelaa. Nigerissä tämä on haasteellista maan suuren koon takia.

Tämä ei tarkoita etteikö projekti kohtaisi ongelmia. Moni valtio, ja monen maan partiojärjestö, on pahasti korruptoitunut. Raportoinnista ja sen ehdoista täytyy pitää tuikasti kiinni, muuten lähetetyt rahat saattavat päätyä kankkulan kaivoon.  Tärkeää on luotettavan kumppanuuden solmiminen, missä Suomen partiolaiset on Beninin ja Nigerin suhteen onnistunut. Jotkin ongelmat saattavat myös vaikuttaa yllättäviltä länsimaiden vinkkelistä. Esim. se ettei kaikkia paikallisia lapsia tai nuoria kiinnosta maanviljely, vaan aivan samat asiat joista lapset ja nuoret Suomessa ovat kiinnostuneita.

Mut miks me?

Saattaa tuntua hassulta, kun pieni Suomi auttaa (pieniä?) Beniniä ja Nigeriä. Toisaalta apu toimii ja kumppanuuden ansiosta kaikki osapuolet oppivat koko ajan uutta toisistaan. Suunnitelmia toiminnan kasvattamiseksi ja erilaisia ideoita partioryhmien vierailuille Beniniin, Nigeriin ja Suomeen riittäisi, jos vain rahaa sataisi taivaalta.

Suomessa partiolaisten kehytoimintaa pyörittää erittäin pieni porukka, joista lähes kaikki vapaa-aikanaan ilman minkäänlaista rahallista korvausta. Toiminta on erittäin kunnioitettavaa kun ottaa huomioon moninaiset haasteet: partiolaiset Suomessa pitää jatkuvasti saada ymmärtämään yhteistyön tärkeys, ulkoministeriöön pitää lähettää vuosi vuodelta tarkempia ja yksityiskohtaisempia raportteja, ja samalla täytyisi jotenkin varmistaa se kaikkein tärkein – että projekti aidosti auttaa niitä ihmisiä joita sen halutaan koskettavan.

Kehitysyhteistyön arjessa Suomessa tätä pääsee äärettömän harvoin itse kokemaan, ja välillä onkin puuduttavaa tuhertaa rahoittajalle vastausta epämääräisen selvityksen perusteella, joka on kielellä jota ei välttämättä kunnolla osaa. Yksi hyvä vaihtoehto on lähteä tekemään vapaaehtoistyötä. Silloin projektin kuin projektin haasteita pääsee todella ymmärtämään, ja myös näkemään sitä kehitystä paikan päällä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s