Kotiarestin ilta

Keniassa on tosiaan menossa yleisvaalit, joissa valitaan presidentti. Eikä pelkästään presidenttiä, vaan myös kansanedustajat, senaattorit, kuvernöörit, alueelliset (county) edustajat ja naisten edustajat (en ole ihan varma siitä missä nämä naiset edustavat). Äänestyskopissa on siis täytynyt tehdä eilen maanantaina merkintojä kuudelle eri lapulle ja palauttaa ne kuuten eriväriseen äänestyspömpeliin. Haastavaa.

Äänestäminen eilen Nairobin keskustassa ei ollut äkkipikaisten puuhaa. Kuva Suomen Nairobin suurlähetystö.

Äänestäminen eilen Nairobin keskustassa ei ollut äkkipikaisten puuhaa. Kuva Suomen Nairobin suurlähetystö.

Haastavinta ei kuitenkaan ole ollut saada kaikkia n. 12 miljoonaa rekisteröityneen äänestäjän ääntä kokoon ja laskettua, vaan suorittaa vaalit rauhallisesti ja rauhassa. Edellisissä vaaleissa ja niiden jälkeen seuranneissa mellakoissa v. 2007-2008 kuoli yli tuhat ihmistä ja yli 600 000 menetti kotinsa. Tämän viikon suurin osa kouluista, yliopistoista ja julkisista palveluista on kiinni. Kaikki kaupat ja työpaikat ovat kiinni ainakin osan viikkoa. Minulle tämä on tarkoittanut kotiarestia: ulos ei kannata mennä, ennen kuin vaalitulos on julkaistu ja on varmaa ettei mellakoita tule.

Koti on muurilla ja portilla varustettu, ja koko asuinalue on vartioitu. Huoneeni ikkuna pilkistää alimmaisena vasemmalla.

Koti on muurilla ja portilla varustettu, ja koko asuinalue on vartioitu. Rauhallista on ollut. Huoneeni ikkuna pilkistää alimmaisena oikealla.

Vaalikampanjoissa on alleviivattu väkivallattomuutta, ja armeijaa on mobilisoitu auttamaan. Silti kuolemantapauksilta ei ole vältytty. http://www.hs.fi/ulkomaat/Ainakin+17+ihmist%C3%A4+kuollut+vaalip%C3%A4iv%C3%A4n%C3%A4+Keniassa/a1362363708479

Varsinainen äänestyspäivä oli siis eilen maanantaina (ennakkoäänestystä ei ole), tuloslasku on meneillään, tähän mennessä neljännes äänistä on laskettu. Uutisissa ei ole koko Kenian aikanani ollut mitään muuta kuin vaalikampanjointia ja siihen liittyviä heittoja sekä korruptiosyytöksiä. Kampanjoinnin piti päättyä virallisesti viime lauantaina kello kuusi illalla. Lähdin lauantaina kaupungille tutkimaan viimeisten hetkien tunnelmaa, sillä molemmat presidentinvaalien kärkiehdokkaat olivat päättämässä turneitaan, vieläpä toistensa lähistöllä.

Ensimmäisenä matkani varrella oli pääministeri Raila Odingan kiertuehuipentuma läheisellä stadionilla. Sen sisälle ei ulkoa kunnolla nähnyt, kuitenkin paljon ihmisiä oranssien lippisten ja paitojen kanssa. Odinga lienee edellisten presidetinvaalien ”oikea” voittaja, mutta suostui pääministeriksi kun vaalien jälkeisten mellakoiden aikana tarvittiin poliittinen kompromissi.

Sotilaita vartioimassa Nyayo-stadionin ja Uhuri-puiston välistä aluetta. Kaikki meni rauhallisesti, vaikka turisti ansaitsikin sotilaiden kuvaamisesta puhuttelun.

Sotilaita vartioimassa Nyayo-stadionin ja Uhuru-puiston välistä aluetta. Kaikki meni rauhallisesti, vaikka turisti ansaitsikin sotilaiden kuvaamisesta puhuttelun.

Jatkoin matkaani noin kilometrin päähän Uhuru-puistoon, jossa omaa kampanjointiaan oli päättämässä tietenkin Uhuru Kenyatta. Hän on nykyinen varapääministeri, ja syytettynä kainsainvälisessä rikostuomioistuimessa viime vaalien mellakoiden yllyttäjänä. Ei tietenkään tunnu mukavalta, kun tällä hetkellä 53% äänistä saanut poliitikko vastaa myöhemmin keväällä rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Toisaalta kilpakumppani Odinga on ilmeisesti vähintäänkin yhtä syyllinen viimekertaisiin mellakoihin, ja onkin vähintään hämärää miksi juuri Kenyatta on syytettynä. Tai miksi vain hän on syytettynä.

Uhurun rallia. Tunnelma oli tiivis, vasemmalla näkyy puuhun kiivenneitä kuuliaisa kannattajia. Puiston takana näkyy Nairobin keskustaa.

Uhurun rallia. Tunnelma oli tiivis, vasemmalla näkyy puuhun kiivenneitä kuuliaisa kannattajia. Puiston takana Nairobin keskustaa.

Nairobi ei varsinaisesti oli Kenyattan kannatusaluetta, paikalle tultiin myös autoilla ja busseilla. Maassa näkyy punaisia kannatuslippiksiä, harmittaa vieläkin etten napannut yhtä mukaan.

Nuoripari poistuu ennen ruuhkaa. Nairobi ei varsinaisesti ole Kenyattan kannatusaluetta, paikalle tultiin myös kauempaa autoilla ja busseilla. Maassa näkyy punaisia kannatuslippiksiä, harmittaa vieläkin etten napannut yhtä matkaan.

Kampanjoinnin piti päättyä klo 18, mutta kuvan kellosta näkyy että kulkue on vasta lähdössä kuuden jälkeen. Mennään Nairobin keskustassa

Kampanjoinnin piti virallisesti päättyä klo 18, mutta kuvan kellosta näkyy että kulkue on vasta lähdössä kuuden jälkeen Uhuru-puistosta. Mennään Nairobin keskustassa City Hall Wayn ja Wabera-kadun kulmassa.

Tällä hetkellä jännätään siis voittajaa, päivä äänestyksen loppumisen jälkeen. Huomenna illalla uusi presidentti on toivottavasti tiedossa, ja hävinnyt osapuoli jättää mellakointikortin käyttämättä. Toivottavasti. Muulla ei tunnu tässä vaiheessa olevan hirveästi väliä. Mielenkiintoista on se, että vaikka äänestäjien pitää päättää todella monesta asiasta, voi koko asetelman tiivistää tähän Odinga-Kenyatta -vääntöön.

Vaalijulisteita Mombasassa eilen maanantaina. Punainen vastaan oranssi. Kuva suurlähetystö.

Vaalijulisteita Mombasassa eilen maanantaina. Punainen vastaan oranssi. Kuva suurlähetystö.

Mitä tämä kaikki merkitsee partiolaisille? Monissa Afrikan maissa valtion päämies on myös Chief Scout, eli joko Odingasta tai Kenyattasta tulee Kenian partiolaisten ylin johtaja. Presidentti voi myös kieltäytyä kunniasta, mutta se olisi poikkeuksellista. Partiolaisia on myös kannustettu näyttämään esimerkkiä rauhallisessa äänestyskäyttäytymisessä. Toivottavasti kukaan partiolainen ei siis lähde tulosten julkistamisen jälkeen kadulle polttopullojen kanssa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s